Рецепти
Солена пита со маслинки Ана Ѓорова

Лесна и вкусна пита што е одлична за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Млеко(300 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Брашно(900 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Сол

Црни маслинки(200 г несолени, исчистени од семки и исечкани )

Сирење(200 Грама)

Сусам(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата добро изматете ги со миксер, како за торта.
  2. Откако ќе ги изматите, додајте го млекото и маслото, промешајте, па додајте го брашнотот измешано со печивото и добро соединете ги состојките.
  3. Сирењето иситнете го, а маслинките исечкајте ги на половинки, додајте ги во смесата и промешајте.
  4. Смесата истурете ја во намастен огноотпорен сад и посипете со сусам (може да ја ставите и во куглов калап, намастен, посипан со сусам, па после да ја ставите смесата над сусамот).
  5. Се пече во рерна на 200 степени, околу 45 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: