Рецепти
Солени крофни Ана Ѓорова

Одлични за појадок, а може да ги комбинирате со омилените солени состојки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Вода(150 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Малтекс(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + околу 1 и пол час за тестото да стаса

  1. Квасецот растопете го во млаката вода.
  2. Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот и малтексот, па додајте го растопениот квасец и замесете меко тесто.
  3. Тестото покријте го и оставете го да стасува околу 1 час.
  4. Потоа поделете го на 8 еднакви топчиња и повторно оставете ги да стасаат.
  5. Со набрашнет прст направете дупка на средината од секое топче и формирајте крофна со дупка во средината.
  6. Потоа по 2-3 од крофните ставете ги во 3 л зовриена вода со сода бикарбона во тенџере на оган околу 1 минута.
  7. Ставете ги да се сушат врз крпа како што ќе ги вадите од тенџерето.
  8. Потоа префрлете ги во намастен плех и премачкајте ги со белки, па наросете ги со семки по желба.
  9. Печете ги во веќе загреана рерна на 180 степени околу 20-тина минути или додека убаво заруменат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: