Рецепти
Банана лепче
Ова е една од оние ужинки со кои нема да се чувствувате виновно ако изедете повеќе од едно парче. Бонус е што подготовката е мноогу едноставна и можете да го спремите за 10 минути, досадниот дел е чекањето додека се испече, но ако сте како мене и уживате во добри здрави БЛАГИ рецепти, се исплати 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесно брашно(1 Чаша)
Мелени бадеми(1 Чаша)
Ленено семе(мелено 1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Јајце(2 )
Зрела банана(3 мали или 2 средни )
Мед(1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
- Започнете со тоа што ќе ја загреете рерната на 180 степени.
- Сувите состојки ставете ги во еден сад и промешајте ги.
- Бананите згмечете ги со вилушка или изблендитрајте ги и ставете ги во садот.
- Потоа додајте ги и останатите состојки, убаво промешајте и сипете ја смесата во тавче кое е обложено со харија за печење.
- За декорација одозгора можете да ставите една банана пресечена на пола, како што направив јас.
- Ставете да се пече 40-45 минути и толку.
Интересен факт: Зрелите банани содржат јаглени хидрати, потасиум и витамин Б6, што ги прави одлични за пред или после вежбање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во