Рецепти
Ашуре Ана Ристеска

Еден од најстарите турски десерти кој изобилува со многу витамини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченица во зрна(1 Килограм)

Наут(200 Грама)

Грав(150 Грама)

Суви кајсии(500 Грама)

Рендана кора од портокал(2 Кафени лажици)

Јаболко(3 )

Суво грозје(250 Грама)

Шеќер во прав(600 Грама)

Ориз(5 Супени лажици)

Млеко(300 Милилитри)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Вода(1.5 Литри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Прво се вари пченицата.
  2. Потоа врз пченицата се додаваат наутот и гравот што претходно треба да бидат полуварени.
  3. Откако ќе зоврие смесата, се додаваат исечканите суви кајсии и корите од портокалот.
  4. Откако ќе се сварат, се додаваат оризот и водата исто така претходно варени до одреден степен. За да не остане талог на дното, смесата потребно е постојано да се меша.
  5. Потоа во ашурето кое се вари се додава исечканата јаболка и сувото гројзе кое што претходно е ставено во вода и се додава млекото.
  6. Откако ќе зоврие се додава и шеќерот. Количината на шеќерот зависи од вашиот вкус.
  7. На крајот постепено се додава скробот за добивање на густина.
  8. Потоа се зема дел од смесата за да се контролира густината. Ако пченицата е многу квалитетна и добро варена нема потреба од скроб.
  9. Ашурето се става во чаши за десерт. Откако ќе се олади врз смесата по желба се додаваат калинката, оревот, лешникот, рибизлите, циметот, смоквата, ф`стаците.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: