Рецепти
Ашуре
Еден од најстарите турски десерти кој изобилува со многу витамини
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченица во зрна(1 Килограм)
Наут(200 Грама)
Грав(150 Грама)
Суви кајсии(500 Грама)
Рендана кора од портокал(2 Кафени лажици)
Јаболко(3 )
Суво грозје(250 Грама)
Шеќер во прав(600 Грама)
Ориз(5 Супени лажици)
Млеко(300 Милилитри)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Вода(1.5 Литри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Прво се вари пченицата.
- Потоа врз пченицата се додаваат наутот и гравот што претходно треба да бидат полуварени.
- Откако ќе зоврие смесата, се додаваат исечканите суви кајсии и корите од портокалот.
- Откако ќе се сварат, се додаваат оризот и водата исто така претходно варени до одреден степен. За да не остане талог на дното, смесата потребно е постојано да се меша.
- Потоа во ашурето кое се вари се додава исечканата јаболка и сувото гројзе кое што претходно е ставено во вода и се додава млекото.
- Откако ќе зоврие се додава и шеќерот. Количината на шеќерот зависи од вашиот вкус.
- На крајот постепено се додава скробот за добивање на густина.
- Потоа се зема дел од смесата за да се контролира густината. Ако пченицата е многу квалитетна и добро варена нема потреба од скроб.
- Ашурето се става во чаши за десерт. Откако ќе се олади врз смесата по желба се додаваат калинката, оревот, лешникот, рибизлите, циметот, смоквата, ф`стаците.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во