Рецепти
Бабини обланди (посно)
Брз и вкусен десерт со мелени ореви и џем
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Обланди(1 Пакување)
Вода(6 Децилитри)
Шеќер(500 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Џем од шипки(3 Супени лажици)
Посни бисквити(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Ставете ги шеќерот и водата на рингла, па кога ќе се растопи шеќерот, лесно измешајте ги мелените ореви и џемот од шипинки.
- Сè убаво соединете со постојано мешање, па по потреба додајте мелен кекс доволно да ја добиете посакуваната густина (филот не треба да биде ни премногу редок, ни премногу густ).
- Оставете ја смесата да се олади, а потоа филувајте ги обландите на вообичаен начин.
- Филуваните обланди притиснете ги со тежок предмет и оставете убаво да се стегнат во фрижидер.
- Изладениот колач извадете го од фрижидер, исечете го на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во
mnogu dobri recepti
poz
Ви благодариме многу, поздрав и до Вас 🙂