Рецепти
Бабини ванилици
Бабин рецепт за ванилици
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинска маст(200 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Џем од јагоди(300 Грама)
Шеќер во прав(200 Грама)
Брашно(500 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Рендана кора од лимон(1 Парче)
Млеко(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во длабок сад измешајте свинска маст, шеќер, ванилин шеќер, јајце, жолчка од јајце, рендана кора од лимон и млеко, па добро промешајте.
- Постепено додавајте го брашното во смесата и месете со рака додека не се добие глатко тесто.
- Тестото ставете го во фрижидер да отстои околу еден час.
- Потоа расукајте го тестото и обликувајте ги ванилиците со округли модли.
- Во сад за печење ставете хартија за печење и додајте ги ванилиците. Печете околу 15-20 минути на загреана рерна од 180°C.
- Кога ќе ги извадите од рерна, оставете да се оладат, па потоа ставете им од џемот од јагоди и поклопете ги.
- Готовите ванилици тркалајте ги во шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во