Рецепти
Бабини ванилици Ана Ѓорова

Бабин рецепт за ванилици

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинска маст(200 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Џем од јагоди(300 Грама)

Шеќер во прав(200 Грама)

Брашно(500 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Рендана кора од лимон(1 Парче)

Млеко(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабок сад измешајте свинска маст, шеќер, ванилин шеќер, јајце, жолчка од јајце, рендана кора од лимон и млеко, па добро промешајте.
  2. Постепено додавајте го брашното во смесата и месете со рака додека не се добие глатко тесто.
  3. Тестото ставете го во фрижидер да отстои околу еден час.
  4. Потоа расукајте го тестото и обликувајте ги ванилиците со округли модли.
  5. Во сад за печење ставете хартија за печење и додајте ги ванилиците. Печете околу 15-20 минути на загреана рерна од 180°C.
  6. Кога ќе ги извадите од рерна, оставете да се оладат, па потоа ставете им од џемот од јагоди и поклопете ги.
  7. Готовите ванилици тркалајте ги во шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: