Рецепти
Бајадера со лешник Ана Ѓорова

Одличен, брз и непечен колач од мелени лешници, бисквити и топено чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(700 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Маргарин(1 Пакување)

Мелени бисквити(500 Грама)

Мелени лешници(300 Грама)

Какао(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Црно чоколадо(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Водата и шеќерот се ставаат на оган во тенџере да зовријат. Откако шеќерот ќе се растопи, се додава целиот маргарин, а кога ќе се стопи, се додаваат мелените лешници и мелените бисквити.
  2. Смесата се меша и се дели на два дела. Во првиот дел се става какао, а во другиот дел се става исцедениот сок и ренданата кора од лимонот.
  3. Во голем плех се ставаат смесите една врз друга така што потемниот дел оди одоздола, а посветлиот врз него. Добро се израмнува со притискање, па се става во фрижидер да се излади и стегне.
  4. На крајот, оладената бајадера се прелива со растопено чоколадо, се остава да се зацврсне и се сече на коцки или баклави по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: