Рецепти
Бајадера со лешник
Одличен, брз и непечен колач од мелени лешници, бисквити и топено чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(700 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Маргарин(1 Пакување)
Мелени бисквити(500 Грама)
Мелени лешници(300 Грама)
Какао(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Водата и шеќерот се ставаат на оган во тенџере да зовријат. Откако шеќерот ќе се растопи, се додава целиот маргарин, а кога ќе се стопи, се додаваат мелените лешници и мелените бисквити.
- Смесата се меша и се дели на два дела. Во првиот дел се става какао, а во другиот дел се става исцедениот сок и ренданата кора од лимонот.
- Во голем плех се ставаат смесите една врз друга така што потемниот дел оди одоздола, а посветлиот врз него. Добро се израмнува со притискање, па се става во фрижидер да се излади и стегне.
- На крајот, оладената бајадера се прелива со растопено чоколадо, се остава да се зацврсне и се сече на коцки или баклави по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во