Рецепти
Баклава со јаболки Ана Ѓорова

Сочна овошна баклава со шмек на цимет што ќе ве освои со вкусот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јаболко(1 кг киселкасти )

Јајце(2 )

Цимет(1 ќесичка )

Масло(1 Децилитар)

Јогурт(1 Чаша)

Гриз(50 Грама)

Шеќер(500 Грама)

Вода(2 Децилитри)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Јаболките изрендајте ги, па додајте 200 г шеќер и циметот.
  2. Посебно пенесто изматете 2 јајца, додајте 1 дл масло, јогуртот и 50 г гриз. Смесата соединете ја со јаболките.
  3. Едната кора ставете на дното од плехот, па попрскајте ја со вода и со масло, врз неа ставете уште една кора, па филот од јаболки. Постапката повторувајте ја додека да се потроши целиот материјал.
  4. Последната кора премачкајте ја со масло, па колачот исечете го на коцки.
  5. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 35 минути.
  6. Во 2 дл вода растопете 300 г шеќер и додајте сок од 1 лимон.
  7. Врелата баклава прелијте ја со сирупот и сервирајте ја со парчиња портокал.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: