Рецепти
Баклава со јаболки
Сочна овошна баклава со шмек на цимет што ќе ве освои со вкусот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Јаболко(1 кг киселкасти )
Јајце(2 )
Цимет(1 ќесичка )
Масло(1 Децилитар)
Јогурт(1 Чаша)
Гриз(50 Грама)
Шеќер(500 Грама)
Вода(2 Децилитри)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути
- Јаболките изрендајте ги, па додајте 200 г шеќер и циметот.
- Посебно пенесто изматете 2 јајца, додајте 1 дл масло, јогуртот и 50 г гриз. Смесата соединете ја со јаболките.
- Едната кора ставете на дното од плехот, па попрскајте ја со вода и со масло, врз неа ставете уште една кора, па филот од јаболки. Постапката повторувајте ја додека да се потроши целиот материјал.
- Последната кора премачкајте ја со масло, па колачот исечете го на коцки.
- Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 35 минути.
- Во 2 дл вода растопете 300 г шеќер и додајте сок од 1 лимон.
- Врелата баклава прелијте ја со сирупот и сервирајте ја со парчиња портокал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во