Рецепти
Баклава со јаболки Ана Ѓорова

Сочна овошна баклава со шмек на цимет што ќе ве освои со вкусот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јаболко(1 кг киселкасти )

Јајце(2 )

Цимет(1 ќесичка )

Масло(1 Децилитар)

Јогурт(1 Чаша)

Гриз(50 Грама)

Шеќер(500 Грама)

Вода(2 Децилитри)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Јаболките изрендајте ги, па додајте 200 г шеќер и циметот.
  2. Посебно пенесто изматете 2 јајца, додајте 1 дл масло, јогуртот и 50 г гриз. Смесата соединете ја со јаболките.
  3. Едната кора ставете на дното од плехот, па попрскајте ја со вода и со масло, врз неа ставете уште една кора, па филот од јаболки. Постапката повторувајте ја додека да се потроши целиот материјал.
  4. Последната кора премачкајте ја со масло, па колачот исечете го на коцки.
  5. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 35 минути.
  6. Во 2 дл вода растопете 300 г шеќер и додајте сок од 1 лимон.
  7. Врелата баклава прелијте ја со сирупот и сервирајте ја со парчиња портокал.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: