Рецепти
Баклава со мак Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за традиционалната баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Јајце(3 )

Шеќер(5 Чаши)

Вода(3 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Кисело млеко(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Афион(250 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Изматете ги јајцата со 2 чаши шеќер и додајте масло, кисело млеко, печиво и ванилин шеќер. Убаво соединете и потоа додајте мелен афион и мелени ореви.
  2. Во голем плех ставете две готови кори за баклава и попрскајте ги со масло, ставете фил и покријте со три кори. Повторете ја постапката додека не снемате материјал.
  3. Исечете ја баклавата на коцки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути додека не зарумени.
  4. Во меѓувреме подгответе шербет со 3 чаши шеќер и 3 чаши вода. Ставете ги во тенџере на оган да вријат околу 7-8 минути со постојано мешање додека шеќерот целосно не се стопи.
  5. Готовата баклава прелијте ја со шербетот и послужете ја.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: