Рецепти
Баклава со мак Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за традиционалната баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Јајце(3 )

Шеќер(5 Чаши)

Вода(3 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Кисело млеко(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Афион(250 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Изматете ги јајцата со 2 чаши шеќер и додајте масло, кисело млеко, печиво и ванилин шеќер. Убаво соединете и потоа додајте мелен афион и мелени ореви.
  2. Во голем плех ставете две готови кори за баклава и попрскајте ги со масло, ставете фил и покријте со три кори. Повторете ја постапката додека не снемате материјал.
  3. Исечете ја баклавата на коцки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути додека не зарумени.
  4. Во меѓувреме подгответе шербет со 3 чаши шеќер и 3 чаши вода. Ставете ги во тенџере на оган да вријат околу 7-8 минути со постојано мешање додека шеќерот целосно не се стопи.
  5. Готовата баклава прелијте ја со шербетот и послужете ја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: