Рецепти
Баклава со мак
Поинаков рецепт за традиционалната баклава
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1/2 Килограм)
Јајце(3 )
Шеќер(5 Чаши)
Вода(3 Чаши)
Масло(1 Чаша)
Кисело млеко(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Афион(250 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Изматете ги јајцата со 2 чаши шеќер и додајте масло, кисело млеко, печиво и ванилин шеќер. Убаво соединете и потоа додајте мелен афион и мелени ореви.
- Во голем плех ставете две готови кори за баклава и попрскајте ги со масло, ставете фил и покријте со три кори. Повторете ја постапката додека не снемате материјал.
- Исечете ја баклавата на коцки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути додека не зарумени.
- Во меѓувреме подгответе шербет со 3 чаши шеќер и 3 чаши вода. Ставете ги во тенџере на оган да вријат околу 7-8 минути со постојано мешање додека шеќерот целосно не се стопи.
- Готовата баклава прелијте ја со шербетот и послужете ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во