Рецепти
Баклава со мак Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за традиционалната баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Јајце(3 )

Шеќер(5 Чаши)

Вода(3 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Кисело млеко(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Афион(250 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Изматете ги јајцата со 2 чаши шеќер и додајте масло, кисело млеко, печиво и ванилин шеќер. Убаво соединете и потоа додајте мелен афион и мелени ореви.
  2. Во голем плех ставете две готови кори за баклава и попрскајте ги со масло, ставете фил и покријте со три кори. Повторете ја постапката додека не снемате материјал.
  3. Исечете ја баклавата на коцки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути додека не зарумени.
  4. Во меѓувреме подгответе шербет со 3 чаши шеќер и 3 чаши вода. Ставете ги во тенџере на оган да вријат околу 7-8 минути со постојано мешање додека шеќерот целосно не се стопи.
  5. Готовата баклава прелијте ја со шербетот и послужете ја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: