Рецепти
Бамји во доматен сос
Бамјите се богати со незаситени масни киселини, протеини, минерални материи, витамини и поседуваат антиоксидантско дејство – затоа се погодни за вашето здравје
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(1/2 Килограм)
Доматен сос(1/2 Литар)
Вода(3 Чаши)
Масло(50 Милилитри)
Брашно(3 Супени лажици)
Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(или сув магдонос )
Вегета(малку )
Црвен пипер(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се става маслото на тивок оган, се загрева, па се додава брашното и се пржи.
- Потоа се додава доматниот сок (доматно пире), се промешува, се додва и водата, како и 1 лажица шеќер, малку црвен пипер и вегета, па се остава да зоврие.
- На крајот се додаваат бамјите (исчистени, измиени, па исечени на половинки) и манџата се вари на тивок оган околу 45 минути.
- Откако ќе се сварат, пред крај се додаваат ѓумбирот и магдонодот, па се посолува по вкус.
- Се служи со пире од компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во