Рецепти
Бамји во доматен сос Ана Ѓорова

Бамјите се богати со незаситени масни киселини, протеини, минерални материи, витамини и поседуваат антиоксидантско дејство – затоа се погодни за вашето здравје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(1/2 Килограм)

Доматен сос(1/2 Литар)

Вода(3 Чаши)

Масло(50 Милилитри)

Брашно(3 Супени лажици)

Сол

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос(или сув магдонос )

Вегета(малку )

Црвен пипер(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се става маслото на тивок оган, се загрева, па се додава брашното и се пржи.
  2. Потоа се додава доматниот сок (доматно пире), се промешува, се додва и водата, како и 1 лажица шеќер, малку црвен пипер и вегета, па се остава да зоврие.
  3. На крајот се додаваат бамјите (исчистени, измиени, па исечени на половинки) и манџата се вари на тивок оган околу 45 минути.
  4. Откако ќе се сварат, пред крај се додаваат ѓумбирот и магдонодот, па се посолува по вкус.
  5. Се служи со пире од компири.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: