Рецепти
Бамји во доматен сос Ана Ѓорова

Бамјите се богати со незаситени масни киселини, протеини, минерални материи, витамини и поседуваат антиоксидантско дејство – затоа се погодни за вашето здравје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(1/2 Килограм)

Доматен сос(1/2 Литар)

Вода(3 Чаши)

Масло(50 Милилитри)

Брашно(3 Супени лажици)

Сол

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос(или сув магдонос )

Вегета(малку )

Црвен пипер(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се става маслото на тивок оган, се загрева, па се додава брашното и се пржи.
  2. Потоа се додава доматниот сок (доматно пире), се промешува, се додва и водата, како и 1 лажица шеќер, малку црвен пипер и вегета, па се остава да зоврие.
  3. На крајот се додаваат бамјите (исчистени, измиени, па исечени на половинки) и манџата се вари на тивок оган околу 45 минути.
  4. Откако ќе се сварат, пред крај се додаваат ѓумбирот и магдонодот, па се посолува по вкус.
  5. Се служи со пире од компири.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: