Рецепти
Батаци со рузмарин Ана Ѓорова

Пилешкото месо на овој начин е многу вкусно, а едноставно приготвено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки копан(4 )

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Рузмарин(2 лажици сушен )

Масло(3-4 Супени лажици)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Батаците прво убаво се одмрзнуваат, се мијат и се ставаат во тенџере на рингла да провријат.
  2. При варењето се додава една лажица сол.
  3. Откако ќе се сварат, тенџерето се трга од рингла и батаците се цедат од водата.
  4. Се премачкуваат од двете страни со вегета, сол и бибер.
  5. Се редат во тепсија за печење (претходно намастена со 3-4 лажици масло).
  6. Врз батаците се става рузмаринот, па се додава водата.
  7. Тавчето се завиткува во алуминиумска фолија и се става да се запече во загреана рерна.
  8. По половина час батаците се откриваат од фолијата и се допекуваат додека убаво заруменат.
  9. Се служат со тава ориз како гарнир.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: