Рецепти

Бегова чорба
Пилешка бела чорба со пашканат, морков и бамји
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(500 Грама)
Морков(2 )
Пашканат(1 Парче)
Брашно(1 Супена лажица)
Јајце(2 )
Грашок(100-130 Грама)
Бамја(50 Грама)
Ориз(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Ставете ги месото, морковот и пашканатот заедно во тенџере со вода на оган да се варат.
- Посебно сварете го оризот, а посебно бамјата со неколку капки вински оцет или со сок од лимон.
- Потоа сите сварени состојки исечкајте ги ситно на коцки.
- Во длабоко тенџере ставете малку масло и во него запржете го брашното, па додајте ја водата во која се вареше месото со зеленчукот. Ако има потреба, додајте уште вода.
- Ставете ги внатре сите сечкани состојки, оризот, додајте ги магдоносот и зачините.
- Изматете ги жолчките и убаво измешајте ги со павлаката.
- Тргнете го садот од оган и со енергично мешање додајте ги жолчките во чорбата. Вратете на рингла и варете уште 15 минути на тивко.
- По желба во чинијата додајте сок од лимон и ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во