Рецепти
Бели лешник колачиња Ана Ѓорова

Брзи, меки празнични колачиња кои се одлични на вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лешник(1 Чаша)

Шеќер(1/2 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Несолен путер(225 Грама)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лешниците печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 12 минути. Потоа тргнете ги настрана во чинија, излупете ги, а рерната оставете ја уклучена.
  2. Лешниците сомелете ги заедно со шеќерот додека да добиете хомогена смеса.
  3. Потоа додајте го брашното и промешајте, па путерот и повторно ставете во миксер да се изедначи смесата.
  4. На малку набрашнета површина ставете го тестото, од него вадете топчиња со големина на орев, може малку поголеми, па потоа формирајте ги во полумесечинки или срциња.
  5. Извалкајте ги колачињата во шеќер во прав, ставете ги во плех со намастена хартија за печење (одделени едно од друго за да не се залепат) и печете ги во загреаната рерна околу 15-20 минути или додека не добијат светлокафена боја.
  6. Оставете ги печените колачиња малку да се подоладат, потоа посипете ги повторно со шеќер во прав и послужете ги.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: