Рецепти

Бели лешник колачиња
Брзи, меки празнични колачиња кои се одлични на вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Лешниците печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 12 минути. Потоа тргнете ги настрана во чинија, излупете ги, а рерната оставете ја уклучена.
- Лешниците сомелете ги заедно со шеќерот додека да добиете хомогена смеса.
- Потоа додајте го брашното и промешајте, па путерот и повторно ставете во миксер да се изедначи смесата.
- На малку набрашнета површина ставете го тестото, од него вадете топчиња со големина на орев, може малку поголеми, па потоа формирајте ги во полумесечинки или срциња.
- Извалкајте ги колачињата во шеќер во прав, ставете ги во плех со намастена хартија за печење (одделени едно од друго за да не се залепат) и печете ги во загреаната рерна околу 15-20 минути или додека не добијат светлокафена боја.
- Оставете ги печените колачиња малку да се подоладат, потоа посипете ги повторно со шеќер во прав и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во