Рецепти
Бели лешник колачиња Ана Ѓорова

Брзи, меки празнични колачиња кои се одлични на вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лешник(1 Чаша)

Шеќер(1/2 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Несолен путер(225 Грама)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лешниците печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 12 минути. Потоа тргнете ги настрана во чинија, излупете ги, а рерната оставете ја уклучена.
  2. Лешниците сомелете ги заедно со шеќерот додека да добиете хомогена смеса.
  3. Потоа додајте го брашното и промешајте, па путерот и повторно ставете во миксер да се изедначи смесата.
  4. На малку набрашнета површина ставете го тестото, од него вадете топчиња со големина на орев, може малку поголеми, па потоа формирајте ги во полумесечинки или срциња.
  5. Извалкајте ги колачињата во шеќер во прав, ставете ги во плех со намастена хартија за печење (одделени едно од друго за да не се залепат) и печете ги во загреаната рерна околу 15-20 минути или додека не добијат светлокафена боја.
  6. Оставете ги печените колачиња малку да се подоладат, потоа посипете ги повторно со шеќер во прав и послужете ги.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: