Рецепти

Белмуж
Специјалитет од српската кујна од бело сирење што е одлично за мезе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Младо кравјо сирење(или овчо 1 килограм )
Пченкарно брашно(бело 1 шолја )
Сол(по вкус )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Сирењето ставете го во тенџере на рингла на тивок оган и стопете го со повремено мешање додека сосема не се растопи (треба да биде течно како млеко).
- Потоа додајте го брашното, посолете по вкус (внимавајте да не пресолите) и со дрвена лажица мешајте непрекинато 10-15 минути.
- Кога смесата ќе стане како грутка и ќе почне да се одлепува од садот, може да се тргне од оган и да се послужи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во