Рецепти
Бисквит колач
Сочен бисквит колач со интересен фил за кој не е потребно печење во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(100 Грама)
Мелени бисквити(10 Супени лажици)
Шеќер(100 Грама)
Гриз(5 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Бадеми(0.5 Шака)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Во тенџере на оган ставаме шеќер, 1 ванилин шеќер и малку вода колку да го прекрие шеќерот. Промешуваме и го оставаме садот на тивок оган додека шеќерот не се растопи.
- Бисквитите ги кршиме на парчиња, а бадемите ги лупиме.
- Во зовриениот шербет ставаме гриз и 10 лажици мелени бисквити, го исклучуваме огнот и убаво промешуваме. Ги додаваме лупените бадеми и парчињата бисквити и сè убаво повторно промешуваме.
- Смесата ја претураме на алумиумска фолија и со раце формираме колач. Врз колачот ставаме уште неколку бадеми, го виткаме во фолијата и го оставаме настрана да се стегне.
- Кога бисквит колачот ќе се оформи и стегне, го сечеме на парчиња и украсуваме со бадеми по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во