Рецепти

Боемски колач
Лесен и превкусен колач кој е одличен за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(150 Грама (за кората) + 9 Супени лажици (за филот) )
Мед(3 Супени лажици (за кората) )
Јајце(1 (за кората) )
Масло(200 Милилитри (за кората) )
Млеко(200 Милилитри (за кората) + 1,5 Литри (за филот) )
Сода бикарбона(1 Кафена лажица (за кората) )
Брашно(22 Супени лажици (за кората) + 9 Супени лажици (за филот) )
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Кафени лажици (за филот) )
Маргарин(250 Грама (за филот) )
Црно чоколадо(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
Кори:
- Во тенџере се ставаат медот, шеќерот, јајцата, маслото, млекото и сода бикарбоната. Се заедно се остава на рингла да врие со постојано мешање додаке да добие кафена боја.
- Потоа се трга од оган, се додава брашното, се замесува тесто, кое се дели на 4 дела.
- Секој дел се развлекува на превртен подмачкан плех и се пече на 200 степени околу 30 минути.
Фил:
- Брашното и густинот се разматуваат со малку млеко, а остатокот од млекото се остава да зоврие со шеќерот. Потоа се додава разматеното брашно и се меша да се згусне. Се трга од оган и се остава да се излади.
- Маргаринот посебно пенесто се мати, па се соединува со изладениот крем.
Финална постапка:
- Колачот се филува на вообичаен начин: кора, фил со тоа што ќе завршите со кора.
- за глазурата се топи чоколадото со малку масло и се прелива преку колачот. Се лади и се сече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во