Рецепти
Божиќни колачиња со ѓумбир
Разубавете ја Вашата трпеза со овие колачиња и внесете радост во домот!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(3 Чаши)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Ѓумбир во прав(2 Кафени лажици)
Цимет(1 Кафена лажица)
Морско оревче(1/2 Кафена лажица)
Каранфилче(1/2 Кафена лажица)
Путер(3/4 Чаша)
Кафеав шеќер(3/4 Чаша)
Меласа(2/3 Чаша)
Јајце(1 големо )
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути + 2 часа во фрижидер
- Во голем сад изматете ги путерот (кој претходно треба да биде омекнат, да го оставите малку на собна температура) и шеќерот со миксер да добиете пенаста смеса. Додајте ја моласата и јајцето и повторно измиксирајте.
- Додајте го брашното, зачините, печивото и солта и сè убаво измешајте со миксер додека не добиете хомогена смеса.
- Тестото поделете го на половина и обвиткајте го секој дел со проѕирна фолија. Притиснете со прстите и ставете ги тестата во фрижидер два до три часа.
- Загрејте ја рерната на 176°C.
- Еден дел од тестото расукајте го (половина сантиметар) на малку набрашнета површина. Повторете ја постапката со другото тесто.
- Од расуканите теста вадете форми со посебни модли. Просторот што ќе остане од формите, замесете го, повторно расукајте го, па извадете уште колачиња.
- Префрлете ги колачињата во тава со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна околу 10-15 минути. Оставете ги целосно да се оладат.
- Декорирајте ги со помош на готварски шприц со шлаг.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во