Рецепти
Брускети со цвекло и козјо сирење
Едноставна вечера од крцкави лепчиња со сирење, цвекло и босилек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(3 средна големина )
Багет(1 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Балсамико оцет(1 Супена лажица)
Свеж босилек(10 Листови)
Црвен кромид(1 Главица)
Козјо сирење(113 Грама)
Крем сирење(113 Грама)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Бибер(1/4 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Во тенџере со зовриена вода ставете ги преполовените парчиња цвекло и варете ги додека омекнат, околу 20-30 минути.
- Во меѓувреме исечете го багет лебот дијагонално на парчиња со дебелина околу 1 и пол сантиметар. Сите лепчиња премачкајте ги со маслиново масло од двете страни и наредете ги во плех на намастена хартија за печење, па печете ги во загреаната рерна околу 15 минути додека станат крцкави.
- Крем сирењето и козјото сирење измешајте ги и загрејте ги кратко во микробранова колку да омекнат и да се добие кремаста смеса.
- Свареното цвекло исечкајте го на коцки и измешајте го со сечканиот кромид, солта, биберот, шеќерот, маслиновото масло и балсамико оцетот.
- Секое од потпечените лепчиња премачкајте го со смесата од крем сирење, одозгора ставете лажица од смесата со цвекло и декорирајте со сечкани листови босилек.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во