Рецепти
Брускети со цвекло и козјо сирење Ана Ѓорова

Едноставна вечера од крцкави лепчиња со сирење, цвекло и босилек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цвекло(3 средна големина )

Багет(1 )

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Свеж босилек(10 Листови)

Црвен кромид(1 Главица)

Козјо сирење(113 Грама)

Крем сирење(113 Грама)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Во тенџере со зовриена вода ставете ги преполовените парчиња цвекло и варете ги додека омекнат, околу 20-30 минути.
  3. Во меѓувреме исечете го багет лебот дијагонално на парчиња со дебелина околу 1 и пол сантиметар. Сите лепчиња премачкајте ги со маслиново масло од двете страни и наредете ги во плех на намастена хартија за печење, па печете ги во загреаната рерна околу 15 минути додека станат крцкави.
  4. Крем сирењето и козјото сирење измешајте ги и загрејте ги кратко во микробранова колку да омекнат и да се добие кремаста смеса.
  5. Свареното цвекло исечкајте го на коцки и измешајте го со сечканиот кромид, солта, биберот, шеќерот, маслиновото масло и балсамико оцетот.
  6. Секое од потпечените лепчиња премачкајте го со смесата од крем сирење, одозгора ставете лажица од смесата со цвекло и декорирајте со сечкани листови босилек.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: