Рецепти
Брз колач со шербет
Послужете го со топка сладолед по вкус и со шолја кафе. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Брашно(250 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Масло(4-5 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Суво грозје(100 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
Кокосово брашно(100 Грама)
Шеќер(250 грама + 2 чаши за шербетот )
Вода(3 чаши (за шербетот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јајцата се матат со 250 г шеќер, убаво како за торта.
- Се додава брашното, печивото, млекото, маслото и ванилиниот шеќер. Се меша.
- Потоа се додаваат и сувото грозје, кокосовото брашно и мелените ореви.
- Смесата се истура во подмачкано тавче и се пече на 150 степени околу 40 минути.
- Испечениот колач се сече на баклави или на коцки, па оладен се прелива со шербет (од 3 чаши вода и 2 чаши шеќер се варат на рингла и се меша додека шеќерот се растопи).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во