Рецепти
Бурек коцки
Домашен бурек со месо и павлака како вкусен појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кисела павлака(500 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Јајце(5 )
Вегета(1 Кафена лажица)
Газирана вода(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Главицата кромид ситно ја сечкаме и ја пржиме на загреано масло во тава на оган. Откако кромидот ќе омекне го додаваме меленото месо. Мешаме со лажица.
- Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата со испрженото месо. Додаваме вегета, посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме.
- Во длабок сад со жица ги матиме јајцата. Ја додаваме павлаката и промешуваме. Посолуваме, ја додаваме газираната вода и мешаме додека смесата не се соедини.
- Во тава за печење намрсена со масло ставаме 2 кори свиткани во големина на тавата. Врз нив нанесуваме од филот од мелено месо. Повторно ставаме 2 свиткани кори и нанесуваме фил. Истата постапка ја повторуваме додека не ги потрошиме сите кори и целиот фил.
- Го сечеме бурекот на коцки и го преливаме со мешавината од јајца, павлака и газирана вода.
- Тавата ја ставаме во рерна, печеме 45 минути на 180 степени и ја вадиме од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во