Рецепти
Чизкејк
Вкусен колач со крем сирење и суво грозје по француски рецепт кој сигурно ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Шеќер во прав(30 Грама)
Сол(4 Грама)
Јајце(1 )
Млеко(15 Милилитри)
Крем сирење(300 Грама)
Жолчка од јајце(4 )
Рендана кора од лимон(од 1/2 лимон )
Пченкарно брашно(40 Грама)
Белка од јајце(4 )
Шеќер(140 Грама)
Суво грозје(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Во длабок сад ставете ги брашното и омекнатиот путер. Замесете ги со раце за да се соединат. Додајте ги јајцето, млекото, солта, шеќерот во прав и матете додека не се соедини смесата. Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 1 час. Потоа тестото расукајте го со сукало за да биде околу 4 мм дебело и ставете го во садот во кој ќе го подготвувате чизкејкот. Поросете го тестото одозгора со суво грозје и тргнете го на страна.
- Со миксер матете ги заедно крем сирењето, жолчките, кората од лимон и пченкарното брашно.
- Во друг сад матете ги белките со шеќерот додека не се формира цврст шлаг.
- Внимателно сипете ги изматените белки во смесата со жолчките и измешајте ги двете смеси.
- Сипете ја смесата врз тестото и израмнете ја со лажица. Печете го колачот во загреана рерна на 160 степени околу 60 минути.
- Кога чизкејкот ќе се испече, оставете го целосно да се олади и послужете го декориран со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во