Рецепти
Чизкејк од тиква
За обожавателите на тортата од крем сирење и млеко – овој чизкејк од тиква е нешто што морате да го испробате!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(150 Грама)
Крем сирење(500 Грама)
Путер(130 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(4 )
Млеко(2 Децилитри)
Тиква(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Тиквата исчистете ја, излупете ја и исечете ја на коцки, па ставете ја да се вари во тенџере со млекото и 30 грама путер. Откако ќе омекне, испасирајте ја со вилушка или со рачен миксер во пире.
- Тргнете го тенџерето од оган и оставете ја тиквата да се олади 10 минути и потоа додајте две изматени јајца.
- Бисквитите измелете ги и измешајте ги со 100 грама растопен путер додека добиете хомогена смеса, па оставете ги да отстојат во фрижидер 30-40 минути.
- Крем сирењето ставете го во блендер заедно со ванилиниот шеќер, шеќерот и две јајца.
- Намастете со путер еден плех и наросете на површината со брашно, па ставете ја смесата од бисквити на површината од плехот. Убаво распоредете стискајќи со лажица низ целата површина.
- Потоа врз бисквитите ставете го пирето од тиква и смесата со крем сирењето.
- Ставете во фрижидер неколку часа, потоа прелијте ја тортата со карамел и послужете ја веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во