Рецепти
Чоколаден колач со ореви
Десерт за вистинско уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер во прав(150 грама (за кора) )
Јајце(2 (за кора) )
Вода(5 лажици (за кора) )
Сол(малку (за кора) )
Брашно(100 грама (за кора) )
Мелени ореви(50 грама (за кора) )
Прашок за печиво(1 (за кора) )
Млеко(4 дл (за фил) )
Брашно(4 лажици (за фил) )
Маргарин(170 грама (за фил) )
Мелени ореви(120 грама (за фил) )
Ванилин шеќер(1 (за фил) )
Црно чоколадо(100 грама (за чоколадна глазура) )
Шеќер во прав(3 лажици (за чоколадна глазура) )
Свинска маст(1 лажици (за чоколадна глазура) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Жолчките изматете ги со шеќер во прав убаво со миксер. Потоа додајте ги водата, брашното, печивото и мелените ореви, па промешајте.
- Белките изматете ги во цврст шлаг, додајте ја солта, па соединете ги со претходната смеса.
- Тестото печете го во плех обложен со хартија за печење.
- Загрејте го млекото и додавајте го брашното со непрекинато матење со жица додека се згусне.
- Кремот оставете го да се излади.
- Маргаринот изматете го со шеќерот во прав и со ванилата, па соединете го со изладениот крем. Додајте ги оревите.
- Премачкајте го колачот со филот.
- Загрејте ја маста, додајте искршено чоколадо и шеќер во прав, па растопете ги на тивко во тенџере и прелијте го колачот. Може и да го исечете на коцки, па потоа коцките да ги прелиете со глазура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во