Рецепти
Чоколаден колач со ореви Ана Ѓорова

Десерт за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(150 грама (за кора) )

Јајце(2 (за кора) )

Вода(5 лажици (за кора) )

Сол(малку (за кора) )

Брашно(100 грама (за кора) )

Мелени ореви(50 грама (за кора) )

Прашок за печиво(1 (за кора) )

Млеко(4 дл (за фил) )

Брашно(4 лажици (за фил) )

Маргарин(170 грама (за фил) )

Мелени ореви(120 грама (за фил) )

Ванилин шеќер(1 (за фил) )

Црно чоколадо(100 грама (за чоколадна глазура) )

Шеќер во прав(3 лажици (за чоколадна глазура) )

Свинска маст(1 лажици (за чоколадна глазура) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Жолчките изматете ги со шеќер во прав убаво со миксер. Потоа додајте ги водата, брашното, печивото и мелените ореви, па промешајте.
  2. Белките изматете ги во цврст шлаг, додајте ја солта, па соединете ги со претходната смеса.
  3. Тестото печете го во плех обложен со хартија за печење.
  4. Загрејте го млекото и додавајте го брашното со непрекинато матење со жица додека се згусне.
  5. Кремот оставете го да се излади.
  6. Маргаринот изматете го со шеќерот во прав и со ванилата, па соединете го со изладениот крем. Додајте ги оревите.
  7. Премачкајте го колачот со филот.
  8. Загрејте ја маста, додајте искршено чоколадо и шеќер во прав, па растопете ги на тивко во тенџере и прелијте го колачот. Може и да го исечете на коцки, па потоа коцките да ги прелиете со глазура.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: