Рецепти
Топло чоколадо со костени
Одличен есенски пијалак во вкусна комбинација од чоколадо и костени
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Костен(700 Грама)
Шеќер(130 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Рум(6 Милилитри)
Путер(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- На костените направете им отвор во средината со тоа што ќе ги засечете со нож, па ставете ги да варат во зовриена вода околу 30 минути.
- Во меѓувреме изрендајте 150 грама чоколадо и стопете го во тенџере на тивок оган или на пареа.
- Откако чоколадото ќе се растопи, додајте го путерот и промешајте со жица додека смесата се растопи, па тргнете настрана.
- Зготвените костени исцедете ги, излупете ги додека се сè уште топли и изблендирајте ги.
- Костените, шеќерот и брашното измешајте ги со смесата од чоколадо. Мешајте со жица додека смесата се соедини и потоа додајте рум. Смесата распоредете ја во чашите оставајќи неколку сантиметри за шлагот.
- Подгответе го шлагот според упатството на пакувањето и додајте го во чашите, а одозгора декорирајте со преостанатите 50 грама рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во