Рецепти
Чоколадна баклава Ана Ѓорова

Овој десерт совршено оди во комбинација со домашно варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Сечкани ореви(300 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Масло(4 Супени лажици)

Шеќер(850 Грама)

Вода(0.5 Литар)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. За овој рецепт се потребни сечкани ореви и рендана чоколада по ваша желба.
  2. Во тепсија превртете ја кората на половина и ставете фил од чоколадото и оревите на краевите, а потоа виткајте ја во ролни како цигара.
  3. Повторете ја постапката со останатите непечени кори и ставете ја тепсијата со ролните во фрижидер за да се стврднат.
  4. Во меѓувреме во сад на оган стопете маргарин и додајте го зејтинот.
  5. Извадете ја тепсијата од фрижидер, исечете ја баклавата на парчиња по желба и полијте ги корите со врелата смеса од маргарин.
  6. Ставете ја баклавата да се пече во загреана рерна на 150°C додека малку не зарумени околу 30 – 40 минути.
  7. Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере зовријте вода, додајте шеќер и сок од 1 лимон. Варете 10 – 15 минути, а потоа прелијте над баклавата. Оставете неколку минути да впие шербетот и послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: