Рецепти
Чоколадна баклава
Овој десерт совршено оди во комбинација со домашно варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Сечкани ореви(300 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
Шеќер(850 Грама)
Вода(0.5 Литар)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- За овој рецепт се потребни сечкани ореви и рендана чоколада по ваша желба.
- Во тепсија превртете ја кората на половина и ставете фил од чоколадото и оревите на краевите, а потоа виткајте ја во ролни како цигара.
- Повторете ја постапката со останатите непечени кори и ставете ја тепсијата со ролните во фрижидер за да се стврднат.
- Во меѓувреме во сад на оган стопете маргарин и додајте го зејтинот.
- Извадете ја тепсијата од фрижидер, исечете ја баклавата на парчиња по желба и полијте ги корите со врелата смеса од маргарин.
- Ставете ја баклавата да се пече во загреана рерна на 150°C додека малку не зарумени околу 30 – 40 минути.
- Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере зовријте вода, додајте шеќер и сок од 1 лимон. Варете 10 – 15 минути, а потоа прелијте над баклавата. Оставете неколку минути да впие шербетот и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во