Рецепти
Чорба од охридска белвица
Домашна рибја чорба за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рибји филети(белвица, 400 Грама)
Брашно(4 Супени лажици)
Сува везена црвена пиперка(1 )
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Се вари белвицата во посолена вода заедно со една црвена сува пиперка. Рибата се чисти од коските откако ќе се свари.
- Икрата од белвицата се блендира со 2 лажици брашно.
- Водата во која се вари рибата, се процедува и се зоврива. Се додава икрата, исчистените парчиња риба и фидето.
- Се прави слаба запршка од масло и 2 лажици брашно. Се става во чорбата и се остава уште 5 минути да проврие.
- Пасираната црвена пиперка се додава и се зачинува чорбата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во