Рецепти
Чорба од компир и карфиол Ана Ѓорова

Одлична, зачинета чорбичка за загревање во студените денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(750 Грама)

Компир(750 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Сол(по вкус )

Бибер(околу 1 лажичка или повеќе по вкус )

Ѓумбир(околу 1 лажичка )

Масло(1 и пол лажица )

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Карфиолот иситнете го, а компирите излупете ги и исечкајте ги на мали коцки.
  2. Потоа додајте ги во тенџере на оган со 1 и пол лажица масло и сечканиот лук.
  3. Мешајте додека малку да се запржат. Зачинете со сол, бибер и ѓумбир во прав (околу 1 лажичка).
  4. Откако ќе се запржат, додајте 1 л вода во тенџерето и покријте со капак, па варете ги зеленчуците околу 30-тина минути или додека убаво омекнат и се сварат.
  5. Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината во него изблендирајте ја со рачен миксер да добиете пасирана чорба.
  6. Чорбата вратете ја на оган уште 5 минути, зачинете уште по вкус со сол, бибер и ѓумбир.
  7. Послужете ја чорбата топла веднаш со малку парче потпечен леб.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: