Рецепти
Чорба со кисели краставички
Може да се послужи како вкусно предјадење или како лесно главно јадење, а има доста необичен и интересен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Путер(2 Супени лажици)
Брашно(2 Супени лажици)
Жолчка од јајце(3 )
Кисела павлака(150 Милилитри)
Пилешка супа(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кромидот пржете го на 1 лажица путер во тава на оган. Додајте неколку лажици пилешка супа од коцка и динстајте околу 10-тина минути.
- Во меѓувреме ситно изрендајте ги киселите краставички.
- На 1 лажица путер во тенџере на оган се пропржува брашното и постепено се додава од супата со постојано мешање да не се направат грутки.
- Се додаваат киселите краставички и динстаниот кромид и чорбата се вари уште 10-тина минути.
- Во друг сад се мешаат жолчките со павлаката, па се додаваат во тенџерето со чорбата, убаво се меша и се доварува уште кратко пред да се послужи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во