Рецепти
Чорба со лимон
Чорба богата со витамини како здрава алтернатива за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морков(1 )
Целер(1 )
Масло(1 Супена лажица)
Вода(1 Литар)
Жолчка од јајце(1 )
Лимон(1 )
Пашканат(1 )
Праз(2 Парчиња)
Кари во прав(2 Кафени лажици)
Ориз(30 Грама)
Слатка павлака(3 Супени лажици)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Исчистете ги морковот, пашканатот и целерот исечете ги на коцкички, а празот на ситни парчиња.
- Во загреано масло ставете го карито, промешајте и додајте 1 литар вода.
- Откако ќе зоврие водата, додајте ја коцката за супа, исечканиот зеленчук и оризот и варете 20-тина минути.
- Жолчката изматете ја во сад со павлаката и сокот од лимон и додајте ги во чорбата. Промешајте и тргнете го тенџерето настрана. Посолете и наросете мелен црн пипер по желба и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во