Рецепти
Далматинец торта
Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(27 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Брашно(12 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Млеко(1 литар + 600 мл )
Какао(2 Супени лажици)
Шлаг во прав(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
Бело тесто
- 6 белки и 6 лажици шеќер се матат со миксер.
- Откако ќе се изматат се додаваат 1 лажица масло, 6 лажици брашно и 1/2 прашок за пециво.
- Се мешаат убаво со лажица.
- Добиената смеса се става лажица по лажица во тепсија намрсена со маргарин.
Црно тесто
- 6 жолчки и 6 лажици шеќер се матат со миксер.
- Потоа се додаваат 100 мл млеко, 1 лажица масло, 6 лажици брашно, 2 лажици какао и 1/2 прашок за пециво.
- Се мешаат убаво со лажица.
- Црниот дел се става наизменично врз белиот фил лажица по лажица – тестото не се рамни.
- Се пече на 200 – 250 степени.
- Откако ќе се испече, тортата се полева со половина литар млеко зовриено со 5 лажици шеќер. Тортата се остава да се олади пред да се полие со топлото млеко.
Фил
- Еден литар млеко се вари во тенџере, па се мешаат 3 пудинга од чоколадо (или друг пудинг по желба) и 10 лажици шеќер.
- Се меша смесата да се свари пудингот и да згусне.
- Кога ќе се свари пудингот се остава да се подолади.
- Потоа се меша со 1 коцка маргарин
- Тортата се премачкува со филот, одозгора се ставаат 2 матени шлага и се декорира со рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во