Рецепти
Далматинец торта Ана Ристеска

Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(27 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Брашно(12 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Млеко(1 литар + 600 мл )

Какао(2 Супени лажици)

Пудинг од чоколадо(3 )

Шлаг во прав(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

Бело тесто

  1. 6 белки и 6 лажици шеќер се матат со миксер.
  2. Откако ќе се изматат се додаваат 1 лажица масло, 6 лажици брашно и 1/2 прашок за пециво.
  3. Се мешаат убаво со лажица.
  4. Добиената смеса се става лажица по лажица во тепсија намрсена со маргарин.

Црно тесто

  1. 6 жолчки и 6 лажици шеќер се матат со миксер.
  2. Потоа се додаваат 100 мл млеко, 1 лажица масло, 6 лажици брашно, 2 лажици какао и 1/2 прашок за пециво.
  3. Се мешаат убаво со лажица.
  4. Црниот дел се става наизменично врз белиот фил лажица по лажица – тестото не се рамни.
  5. Се пече на 200 – 250 степени.
  6. Откако ќе се испече, тортата се полева со половина литар млеко зовриено со 5 лажици шеќер. Тортата се остава да се олади пред да се полие со топлото млеко.

Фил

  1. Еден литар млеко се вари во тенџере, па се мешаат 3 пудинга од чоколадо (или друг пудинг по желба) и 10 лажици шеќер.
  2. Се меша смесата да се свари пудингот и да згусне.
  3. Кога ќе се свари пудингот се остава да се подолади.
  4. Потоа се меша со 1 коцка маргарин
  5. Тортата се премачкува со филот, одозгора се ставаат 2 матени шлага и се декорира со рендано чоколадо.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: