Рецепти
Џем од капини Ана Ѓорова

Домашен џем од свежи капини – вкусно и слатко задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Капини(1 Килограм)

Лимон(1 )

Шеќер(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Капините добро измијте ги и исушете ги, потоа ставете ги во сад со шеќерот и сокот од лимон, измешајте, покријте и оставете ги да отстојат преку ноќ.
  2. Утредента ставете ги во тенџере на оган и гответе ги мешајќи со дрвена лажица. Ако се прави пена одозгора, отстранете ја со лажицата.
  3. По 30 минути варење, капнете од џемот на стаклена чинија за да ја проверите густината: ако не е доволно густа, продолжете со варењето.
  4. Џемот ставете го во стерилизирани тегли, затворете ги добро со капак, превртете ги и оставете ги додека џемот целосно се олади.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: