Рецепти
Џем од круши
Сладок џем од круши за Вашата зимница
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Круша(1 Килограм)
Шеќер(600 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Сок од круша(2.5 Децилитри)
Вода(2 Децилитри)
Цимет(1/4 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Крушите добро измијте ги, исчитете ги и исечете ги на ситни парчиња.
- Шеќерот и водата ставете ги во тенџере на оган и гответе додека не добиете густ сируп.
- Потоа додајте го густиот сок од круши и парчињата овошје. Промешајте и додајте ги лимоновиот сок и циметот. Гответе додека џемот не ја добие посакуваната густина.
- Топлиот џем претурете го во чисти, загреани тегли и убаво затворете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во