Рецепти
Џем од смокви и ореви Ана Ѓорова

Подгответе се за претстојните есен и зима и подгответе вкусен џем од смокви, ореви и цимет. Оваа доза е за три тегли од 2.5 децилитри.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Ореви(50 Грама)

Стапче цимет(1 )

Желатин(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Оревите измијте ги и исечете ги на крупни парчиња. Ставете го во тенџере со малку вода и 250 грама шеќер, па мешајте убаво додека не се растопи шеќерот.
  2. Одберете зрели и тврди смокви, отстранете ги дршките и исечете ги.
  3. Помешајте ги заедно со оревите, парче цимет и гответе ги со останатиот шеќер и желатинот.
  4. Џемот поделете го во стерилизирани тегли и затворете ги со капак, свртете ги наопаку и оставете ги теглите да стојат така 24 часа.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: