Рецепти
Џем од смокви и ореви Ана Ѓорова

Подгответе се за претстојните есен и зима и подгответе вкусен џем од смокви, ореви и цимет. Оваа доза е за три тегли од 2.5 децилитри.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Ореви(50 Грама)

Стапче цимет(1 )

Желатин(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Оревите измијте ги и исечете ги на крупни парчиња. Ставете го во тенџере со малку вода и 250 грама шеќер, па мешајте убаво додека не се растопи шеќерот.
  2. Одберете зрели и тврди смокви, отстранете ги дршките и исечете ги.
  3. Помешајте ги заедно со оревите, парче цимет и гответе ги со останатиот шеќер и желатинот.
  4. Џемот поделете го во стерилизирани тегли и затворете ги со капак, свртете ги наопаку и оставете ги теглите да стојат така 24 часа.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: