Рецепти
Џем од смокви и ореви Ана Ѓорова

Подгответе се за претстојните есен и зима и подгответе вкусен џем од смокви, ореви и цимет. Оваа доза е за три тегли од 2.5 децилитри.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Ореви(50 Грама)

Стапче цимет(1 )

Желатин(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Оревите измијте ги и исечете ги на крупни парчиња. Ставете го во тенџере со малку вода и 250 грама шеќер, па мешајте убаво додека не се растопи шеќерот.
  2. Одберете зрели и тврди смокви, отстранете ги дршките и исечете ги.
  3. Помешајте ги заедно со оревите, парче цимет и гответе ги со останатиот шеќер и желатинот.
  4. Џемот поделете го во стерилизирани тегли и затворете ги со капак, свртете ги наопаку и оставете ги теглите да стојат така 24 часа.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: