Рецепти
Џем од смокви и ореви
Подгответе се за претстојните есен и зима и подгответе вкусен џем од смокви, ореви и цимет. Оваа доза е за три тегли од 2.5 децилитри.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Смоква(1 Килограм)
Шеќер(500 Грама)
Ореви(50 Грама)
Стапче цимет(1 )
Желатин(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Оревите измијте ги и исечете ги на крупни парчиња. Ставете го во тенџере со малку вода и 250 грама шеќер, па мешајте убаво додека не се растопи шеќерот.
- Одберете зрели и тврди смокви, отстранете ги дршките и исечете ги.
- Помешајте ги заедно со оревите, парче цимет и гответе ги со останатиот шеќер и желатинот.
- Џемот поделете го во стерилизирани тегли и затворете ги со капак, свртете ги наопаку и оставете ги теглите да стојат така 24 часа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во