Рецепти
Џем од смокви и ореви Ана Ѓорова

Подгответе се за претстојните есен и зима и подгответе вкусен џем од смокви, ореви и цимет. Оваа доза е за три тегли од 2.5 децилитри.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Ореви(50 Грама)

Стапче цимет(1 )

Желатин(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Оревите измијте ги и исечете ги на крупни парчиња. Ставете го во тенџере со малку вода и 250 грама шеќер, па мешајте убаво додека не се растопи шеќерот.
  2. Одберете зрели и тврди смокви, отстранете ги дршките и исечете ги.
  3. Помешајте ги заедно со оревите, парче цимет и гответе ги со останатиот шеќер и желатинот.
  4. Џемот поделете го во стерилизирани тегли и затворете ги со капак, свртете ги наопаку и оставете ги теглите да стојат така 24 часа.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: