Рецепти
Динстан пилешки џигер во гнездо од пире
Едноставен, а вкусен ручек од пилешки џигер и компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот се лупи, се мие и ситно се сечка. Џигерот исто така добро се мие.
- Во тава со вода и со масло се ставаат џигерот и кромидот да се динстаат. Кога џигерот ќе омекне, а кромидот ќе сенаправи како сос, се додаваат зачините по вкус: вегета, сол и бибер. На крај џигерот малку се запржува на маслото.
- Компирите се лупат, се мијат и се сечкаат на коцки. Се ставаат во тенџере со малку посолена вода да се варат. Кога ќе бидат сварени, се цедат од водата и се пасираат во пире.
- Настрана се сечка млад кромид, се пржи во загреано масло, па се става врз изгмеченото пире. Се зачинува со бибер и вегета.
- Во чинијата најпрво се прави гнездо од пирето, а во средината се става издинстаниот пилешки џигер. Се украсува по желба со исечкан млад кромид, свеж магдонос или домати.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во