Рецепти
Домашни гранола барови
Вкусна ужинка од мед, овесни снегулки, суво грозје и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесни снегулки(2 Чаши)
Брашно(1 Чаша)
Кафеав шеќер(3/4 Чаша)
Суво грозје(3/4 Чаша)
Снегулки од јачмен(1/2 Чаша)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Билно масло(1/2 Чаша)
Мед(1/2 Чаша)
Сечкани ореви(1/2 Чаша)
Јајце(1 )
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на 175°C.
- Во голем сад измешајте ги овесните снегулки, брашното, кафеавиот шеќер, сувото грозје, јачменот, солта, циметот и оревите.
- Во друг помал сад изблендирајте ги маслото, медот, јајцата и ванилата. Додајте ги во садот со брашното и со дланките измешајте ја смесата.
- Претурете ја во огноотпорен сад со намастена хартија за печење и ставете да се пече во загреаната рерна околу 25-30 минути или додека добие златнокафена боја.
- Оставете ја смесата целосно да се олади, па потоа исечете ја на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во