Рецепти
Домашни ќебапи на скара со салата од грав
Ќебапи од јунешко месо со гарнир од варен грав и цвекло за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко филе(1500 г (јунешки врат, плешка, лој) )
Грав(600 Грама)
Цвекло(400 Грама)
Тиквичка(400 Грама)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Месото сомелете го двапати. Оставете го да отстои во фрижидер 24 часа.
- Потоа зачинете го со сол и бибер и обликувајте ќебапи.
- Набодете ги на дрвено стапче и печете ги на скара од двете страни.
- Гравот (претходно сварен) измешајте го со цвеклото (претходно варено со главицата кромид), со печената исечкана тиквичка, маслиново масло, сол и бибер.
- Убаво измешајте ги состојките и оставете ги настрана да се оладат.
- Печените ќебапи послужете ги со гарнирот од варен грав и цвекло и сервирајте настрана песто, измешано со црвен пипер и балсамико сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во