Рецепти
Егејска баклава
Баклава со мешан фил што треба да ја испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Масло(350 Грама)
Шеќер(2 Килограми)
Двопек(200 Грама)
Сечкани ореви(200 Грама)
Кокос(100 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Гриз(50 Грама)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Фил: сечканите ореви, 1 кг шеќер, мелениот двопек, кокосот, сечканото суво грозје, гризот, 150 мл вода и ренданата кора од лимон добро измешајте ги.
- Готовите кори исечете ги на четири дела, така што секоја четвртинка од кората посебно се витка, се попрскува со масло, се става по една лажица од филот и се витка како сарма.
3. Пред да се пече баклавата, секое парче се засекува на 4 места за подоцна шербетот подобро да впие.
5. Шербетот се прави така што во едно тенџере се ставаат 1 кг шеќер со 800 мл вода и сок од 1 лимон. Се зоврива смесата и се меша додека шеќерот се растопи.
6. Печената баклава се остава да се излади, па се прелива со шербет и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во
treba da se proba