Рецепти
Егејска баклава Ана Ѓорова

Баклава со мешан фил што треба да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Масло(350 Грама)

Шеќер(2 Килограми)

Двопек(200 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Кокос(100 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Гриз(50 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Фил: сечканите ореви, 1 кг шеќер, мелениот двопек, кокосот, сечканото суво грозје, гризот, 150 мл вода и ренданата кора од лимон добро измешајте ги.
  2. Готовите кори исечете ги на четири дела, така што секоја четвртинка од кората посебно се витка, се попрскува со масло, се става по една лажица од филот и се витка како сарма.

 

IMG_6325

 

3. Пред да се пече баклавата, секое парче се засекува на 4 места за подоцна шербетот подобро да впие.

5. Шербетот се прави така што во едно тенџере се ставаат 1 кг шеќер со 800 мл вода и сок од 1 лимон. Се зоврива смесата и се меша додека шеќерот се растопи.

6. Печената баклава се остава да се излади, па се прелива со шербет и се служи.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: