Рецепти
Егејска баклава Ана Ѓорова

Баклава со мешан фил што треба да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Масло(350 Грама)

Шеќер(2 Килограми)

Двопек(200 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Кокос(100 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Гриз(50 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Фил: сечканите ореви, 1 кг шеќер, мелениот двопек, кокосот, сечканото суво грозје, гризот, 150 мл вода и ренданата кора од лимон добро измешајте ги.
  2. Готовите кори исечете ги на четири дела, така што секоја четвртинка од кората посебно се витка, се попрскува со масло, се става по една лажица од филот и се витка како сарма.

 

IMG_6325

 

3. Пред да се пече баклавата, секое парче се засекува на 4 места за подоцна шербетот подобро да впие.

5. Шербетот се прави така што во едно тенџере се ставаат 1 кг шеќер со 800 мл вода и сок од 1 лимон. Се зоврива смесата и се меша додека шеќерот се растопи.

6. Печената баклава се остава да се излади, па се прелива со шербет и се служи.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: