Рецепти
Фањци Ана Ѓорова

Вкусни крцкави фањци што се одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 3/4 Чаши)

Шеќер(1/3 Чаша)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/2 Кафена лажица)

Матеница(1 Чаша)

Вода(1/3 Чаша)

Јајце(1 )

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Масло

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

 

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во среден сад измешајте ги брашното, шеќерот, сода бикарбоната, печивото, солта и морското оревче.
  2. Во друг сад изматете ги јајцата со водата, ванила екстрактот и матеницата. Потоа претурете ги во нив сувите состојки (смесата со брашното).
  3. На набрашнета површина замесете го тестото, додајте му повеќе брашно ако се лепи.
  4. Потоа расукајте го и исечете го на квадрати.
  5. Квадратите пржете ги во поголемо количество масло, спуштајте ги во тенџере и пржете ги околу 3 минути од една страна или додека добијат убава златнокафена боја.
  6. Пржените фањци оставете ги да се исцедат врз салфета, па откако малку ќе се подоладат посипете ги со шеќер во прав и послужете.

 

Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: