Рецепти
Ѓомлезе врз сач Ана Ѓорова

Вкусно ѓомлезе што приготвено на ваков начин има посебен шмек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Брашно(2 Килограми)

Јогурт(1,5 Литар)

Сол(по вкус )

Вода(колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат брашното и квасецот, се додаваат јогуртот и солта и постепено водата, колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки.
  2. Откако смесата ќе се измеша и ќе се добие смеса како за палачинки, се зема специјална тенка тава, се премачкува со масло и потоа се става слој од смесата, исто како што се премачкува сад за палачинки.
  3. Откако тавата ќе се премачка, одозгора се преклопува со сач (вршник), кој претходно веќе е загреан на оган и така поклопено се чека околу 5 минути додека од намачканата смеса се добие кора.
  4. Постапката се повторува додека смесата од тенџерето се потроши.
  5. На крај ѓомлезето се сече на ромбови и се остава под сач, па се допекува околу 30 минути.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: