Рецепти
Ѓомлезе врз сач Ана Ѓорова

Вкусно ѓомлезе што приготвено на ваков начин има посебен шмек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Брашно(2 Килограми)

Јогурт(1,5 Литар)

Сол(по вкус )

Вода(колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат брашното и квасецот, се додаваат јогуртот и солта и постепено водата, колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки.
  2. Откако смесата ќе се измеша и ќе се добие смеса како за палачинки, се зема специјална тенка тава, се премачкува со масло и потоа се става слој од смесата, исто како што се премачкува сад за палачинки.
  3. Откако тавата ќе се премачка, одозгора се преклопува со сач (вршник), кој претходно веќе е загреан на оган и така поклопено се чека околу 5 минути додека од намачканата смеса се добие кора.
  4. Постапката се повторува додека смесата од тенџерето се потроши.
  5. На крај ѓомлезето се сече на ромбови и се остава под сач, па се допекува околу 30 минути.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: