Рецепти
Ѓомлезе врз сач
Вкусно ѓомлезе што приготвено на ваков начин има посебен шмек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Брашно(2 Килограми)
Јогурт(1,5 Литар)
Сол(по вкус )
Вода(колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во еден сад се ставаат брашното и квасецот, се додаваат јогуртот и солта и постепено водата, колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки.
- Откако смесата ќе се измеша и ќе се добие смеса како за палачинки, се зема специјална тенка тава, се премачкува со масло и потоа се става слој од смесата, исто како што се премачкува сад за палачинки.
- Откако тавата ќе се премачка, одозгора се преклопува со сач (вршник), кој претходно веќе е загреан на оган и така поклопено се чека околу 5 минути додека од намачканата смеса се добие кора.
- Постапката се повторува додека смесата од тенџерето се потроши.
- На крај ѓомлезето се сече на ромбови и се остава под сач, па се допекува околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во