Рецепти
Ѓомлезе врз сач Ана Ѓорова

Вкусно ѓомлезе што приготвено на ваков начин има посебен шмек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Брашно(2 Килограми)

Јогурт(1,5 Литар)

Сол(по вкус )

Вода(колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат брашното и квасецот, се додаваат јогуртот и солта и постепено водата, колку смесата да се разводни и да стане како за палачинки.
  2. Откако смесата ќе се измеша и ќе се добие смеса како за палачинки, се зема специјална тенка тава, се премачкува со масло и потоа се става слој од смесата, исто како што се премачкува сад за палачинки.
  3. Откако тавата ќе се премачка, одозгора се преклопува со сач (вршник), кој претходно веќе е загреан на оган и така поклопено се чека околу 5 минути додека од намачканата смеса се добие кора.
  4. Постапката се повторува додека смесата од тенџерето се потроши.
  5. На крај ѓомлезето се сече на ромбови и се остава под сач, па се допекува околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: