Рецепти
Говедски јазик на шпански начин
Специјалитет од говедски јазик со сос од бадеми, павлака и сланина.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедски јазик(1 )
Бадеми(100 Грама)
Кромид(25 Грама)
Сланина(100 Грама)
Морков(4 )
Доматен сос(1 Супена лажица)
Бело суво грозје(50 Грама)
Суво грозје(50 Грама)
Вегета(1 Кафена лажица)
Павлака(200 Милилитри)
Црвено вино(300 Милилитри)
Брашно(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути
- Говедскиот јазик измијте го со топла вода, а потоа ставете го да се вари во посолена вода. Јазикот се вари 3 часа во тенџере покриено со капак.
- Во меѓувреме потопете го сувиот кромид 15-тина минути во топла вода и исцедете го со цедалка (1 кг сув кромид заменува 9 кг свеж).
- Исечкајте ги сланината и морковите на коцки и пропржете ги во друго тенџере со масло, а потоа додајте го кромидот.
- Кога јазикот ќе се свари, извадете го од тенџерето, излупете го и оставете го во чинија настрана, а во водата во која се вареше додајте 1 коцка за супа и варете ја со покриен капак.
- Во тенџерето со сланината, додајте 3 лажици брашно, малку масло и додајте го варениот говедски јазик.
- Убаво промешајте, додајте црвено вино, готовата супа од другото тенџере, 2 лажици вегета, сол, 1 лажица доматен сос, бибер и оставете да се вари.
- Потоа извадете го јазикот од тенџерето и оставете го настрана, а во тенџерето додајте црно и бело суво грозје, сечкани бадеми и павлака. Промешајте и варете уште неколку минути.
- Сварете ориз и ставете го во чинија за сервирање. Врз чинијата со ориз во средината ставете го говедскиот јазик кој претходно ќе го исечете на парчиња со дебелина од 2 см.
- На крај со црпалка прелијте од претходно подготвениот сос од тенџерето. Декорирајте со бадеми и китка магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во