Рецепти
Грчка супа со лимон и пилешко месо
Вкусна супа што е лесна за јадење и подготвување
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешка супа(10 Чаши)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Лук(сомелен 8 чешниња )
Кромид(1 Главица)
Лимон(1 голем )
Пилешки гради(2 Парчиња)
Ориз(1/2 Чаша)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Фета сирење(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кромидот исечкајте го, а лукот сомелете го и пропржете ги во тенџере на оган со 3 лажици загреано масло да омекнат, 3-4 минути.
- Потоа додајте ја пилешката супа, пилешките гради, ренданата кора од лимон и црвениот пипер. Зголемете го огнот, покријте и зовријте.
- Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата на умерена и варете околу 5 минути.
- Потоа додајте го оризот, лажичка сол и бибер по вкус. Гответе уште 5 минути, па исклучете го огнот.
- Извадете ги пилешките гради од тенџерето и распарчете ги на ленти со виљушка.
- Вратете ги во тенџерето и додајте издробено фета сирење и сечкан магдонос.
- Зачинете по вкус и сервирајте ја супата топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во