Рецепти
Гулаш во корпи од леб Ана Ѓорова

Декоративен и богат ручек во интересна чинија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 24 часа да се маринира месото

  1. Јунешкото месо (или месо од дивеч) се остава да отстои во маринада 24 часа од вода, вино, оцет, целер, пашканат, ловоров лист, зрна црн бибер, кромид и зелка.
  2. Потоа другиот ден се мие месото и се сечка на ситни коцки.
  3. Се пржи во посебно тенџере 1 главица сечкан кромид, 2 моркови сечкани на коцки, 1 исечкан целер, 1 исечкан пашканат, корен од магдонос или магдонос.
  4. Откако убаво ќе се пропржи и ќе омекне зеленчукот, се додава месото, се налева со 200 г црвено вино и 1 чашка ракија. Целата смеса убаво се динста, па се зачинува со сол, бибер, вегета.
  5. Компирите (млади компири со големина на орев) се лупат, се варат, па се валкаат во брашно и јајца и се пржат.
  6. Така подготвените компири се ставаат во гулашот.
  7. Се додаваат и суви сливи без семки, ловоров лист и продолжува да се динста течноста.
  8. Во меѓувреме се подготвуваат корпите: триците се мешаат со 250 грама бело брашно, 1 квасец и 1 печиво. Се додава 200 милилитри вода и се замесува тесто.
  9. Од тестото се прават топчиња. Прво едно големо топче колку 1 мала тацна (околу 100 г тесто). Врз него се става мало топче за држач.
  10. Се печат не многу за да не изгорат.
  11. Кога ќе бидат готови, се сече капаче. Се вади средината од топчето со лажиче и се полни со гулаш. Се поклопува со отсеченото капаче и се послужува.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: