Рецепти
Гулаш во корпи од леб
Декоративен и богат ручек во интересна чинија
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Целер(1 )
Пашканат(1 )
Црвено вино(200 Милилитри)
Ракија(1 чашка )
Брашно(250 Грама)
Трици(250 Грама)
Квасец(1 )
Прашок за печиво(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 24 часа да се маринира месото
- Јунешкото месо (или месо од дивеч) се остава да отстои во маринада 24 часа од вода, вино, оцет, целер, пашканат, ловоров лист, зрна црн бибер, кромид и зелка.
- Потоа другиот ден се мие месото и се сечка на ситни коцки.
- Се пржи во посебно тенџере 1 главица сечкан кромид, 2 моркови сечкани на коцки, 1 исечкан целер, 1 исечкан пашканат, корен од магдонос или магдонос.
- Откако убаво ќе се пропржи и ќе омекне зеленчукот, се додава месото, се налева со 200 г црвено вино и 1 чашка ракија. Целата смеса убаво се динста, па се зачинува со сол, бибер, вегета.
- Компирите (млади компири со големина на орев) се лупат, се варат, па се валкаат во брашно и јајца и се пржат.
- Така подготвените компири се ставаат во гулашот.
- Се додаваат и суви сливи без семки, ловоров лист и продолжува да се динста течноста.
- Во меѓувреме се подготвуваат корпите: триците се мешаат со 250 грама бело брашно, 1 квасец и 1 печиво. Се додава 200 милилитри вода и се замесува тесто.
- Од тестото се прават топчиња. Прво едно големо топче колку 1 мала тацна (околу 100 г тесто). Врз него се става мало топче за држач.
- Се печат не многу за да не изгорат.
- Кога ќе бидат готови, се сече капаче. Се вади средината од топчето со лажиче и се полни со гулаш. Се поклопува со отсеченото капаче и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во