Рецепти
Гулаш во корпи од леб Ана Ѓорова

Декоративен и богат ручек во интересна чинија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 24 часа да се маринира месото

  1. Јунешкото месо (или месо од дивеч) се остава да отстои во маринада 24 часа од вода, вино, оцет, целер, пашканат, ловоров лист, зрна црн бибер, кромид и зелка.
  2. Потоа другиот ден се мие месото и се сечка на ситни коцки.
  3. Се пржи во посебно тенџере 1 главица сечкан кромид, 2 моркови сечкани на коцки, 1 исечкан целер, 1 исечкан пашканат, корен од магдонос или магдонос.
  4. Откако убаво ќе се пропржи и ќе омекне зеленчукот, се додава месото, се налева со 200 г црвено вино и 1 чашка ракија. Целата смеса убаво се динста, па се зачинува со сол, бибер, вегета.
  5. Компирите (млади компири со големина на орев) се лупат, се варат, па се валкаат во брашно и јајца и се пржат.
  6. Така подготвените компири се ставаат во гулашот.
  7. Се додаваат и суви сливи без семки, ловоров лист и продолжува да се динста течноста.
  8. Во меѓувреме се подготвуваат корпите: триците се мешаат со 250 грама бело брашно, 1 квасец и 1 печиво. Се додава 200 милилитри вода и се замесува тесто.
  9. Од тестото се прават топчиња. Прво едно големо топче колку 1 мала тацна (околу 100 г тесто). Врз него се става мало топче за држач.
  10. Се печат не многу за да не изгорат.
  11. Кога ќе бидат готови, се сече капаче. Се вади средината од топчето со лажиче и се полни со гулаш. Се поклопува со отсеченото капаче и се послужува.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: