Рецепти
Ишлери
Одлични колачи за со шолја топло кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(240 Грама)
Брашно(200 Грама)
Шеќер во прав(70 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Какао(3 Супени лажици)
Јајце(3 )
Шеќер(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Од брашното, 140 грама путер, шеќерот во прав, жолчката и какаото замесете тесто. Расукајте го тенко и исечете мали кругови (5 см). Ставете ги на набрашнета тепсија и печете ги во загреана рерна на 220°C, околу 15 минути.
- Печените крукчиња оставете да се оладат, а во меѓувреме припремајте го кремот; во тенџере измешајте ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер и гответе со постојано мешање додека кремата се згусне. Оставете ја да се олади и во оладената смеса пенасто измешајте 100 грама путер.
- Половина од оладените крукчиња премачкајте ги со подготвениот крем и преклопете ги со другата половина. Ставете ги на решеткаста подлога и прелијте ги со чоколадна глазура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во