Рецепти
Италијанска панакота
Традиционален италијански десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(1 Литар)
Шеќер во прав(80 Грама)
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Желатин(6 Кафени лажици)
Џем од малини(6 Кафени лажици)
Малини(2 Шаки)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Загрејте ја слатката павлака и измешајте ја со шеќерот.
- Откако шеќерот ќе се стопи, тргнете го тенџерето од шпоретот и додајте го екстрактот од ванила.
- Потопете ги листовите желатин во студена вода и оставете ги така на кратко.
- Откако ќе се надујат, исцедете ја водата и измешајте ги во топлата смеса со слатката павлака.
- Добро мешајте сè додека желатинот не се стопи.
- Сипете ја панакотата во неколку помали и еден поголем сад.
- Декорирајте со овошјето и овошниот прелив, а потоа оставете ги садовите во фрижидер неколку часа пред да ги послужите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во