Рецепти
Јуфки со сос од урда
Сочни и вкусни јуфки со кремаст сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јуфки(400 Грама)
Модар патлиџан(350 Грама)
Урда(150 Грама)
Лимон(1/2 )
Рендан кашкавал(2-3 Супени лажици)
Ореви(5-6 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Исечкајте ги ароматичните тревки и измешајте ги со урдата, сокот од лимон, кашкавалот, морското оревче и малку сол.
- Модрите патлиџани обвиткајте ги цели во алуминиумска фолија и печете ги во рерна додека не омекнат. Потоа посолете ги и оставете ги настрана на топло место.
- Јуфките ставете ги да се варат во зовриена вода. Во сосот со урда ставете една црпалка вода во која се вареа јуфките.
- Исцедете ги варените јуфки и зачинете ги со кремот од урда.
- Посипете ги со исечкани ореви и со исечкани модри патлиџани и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во