Рецепти
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Турски посен десерт со суво грозје и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Кадаифот се дели на два дела. На подмачкан плех бр.32 се става половина од кадаифот. Се ставаат ореви и суво грозје. Се потпекува малку и потоа се става другиот дел.
- Се пече прво на 160 степени, а потоа на 100 степени.
- И првиот и вториот дел се се попрскуваат со малку масло. И врз вториот дел од кадаифот се ставаат ореви и суво грозје. Се притиска убаво со рака.
- Шербетот (шеќер и вода) се вари 10 минути, а потоа се додава кората и сокот од лимот и ванилата.
- Кадаифот се попарува додека е топол, а шербетот ладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во